Filosofietjes

Nooit Begrepen

Vrouwen op het spectrum worden vaak niet begrepen

Filosofietjes

Mijn leven lang ben ik al aan het nadenken over het leven, over mensen en hun gedrag en over hoe het een en ander samenhangt.
Ik heb best nogal wat meningen over waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn, dit is de plek waar ik die overdenkingen vanaf nu zal plaatsen. 
Dit zijn dus mijn persoonlijke overdenkingen, en mijn manier van hoe ik tegen dingen aankijk, dit is niet wetenschappelijk en u kunt hier niet vaststaande conclusies uit trekken die op u van toepassing zijn. 

Wel kan het zijn dat u over dingen ongeveer gelijk denkt, of dat iets wat ik schrijf u een nieuw inzicht geeft waar u zelf weer een stukje verder mee kan.
Ik wens u veel leesplezier.

— Dorothea Meijer

De kunst van het leven

Als ik ergens veel over heb nagedacht dan is het wel de kunst van het leven,
voor mij persoonlijk werd leven naarmate ik ouder werd steeds moeilijker en moeilijker,
na sommige tegenslagen vielen er zelfs echt vaardigheden weg waarvan ik vandaag me nauwelijks nog herinneren kan dat ik ze had .. 
Dus als ik ergens een filosofietje over heb is het wel het leven,
en ik denk dat ik er echt wel een helder beeld van heb,
dat ik redelijk goed begrijp wat een mens nodig is om te kunnen leven. 

Eerste levensbehoeften voor een gezonde ziel.

Zoals we eerste levensbehoeften hebben zoals onderdak, voedsel, kleding in het leven,
hebben we natuurlijk ook eerste levensbehoeften voor een gezonde ziel.
Leven is een werkwoord, en het leven is iets wat we van nature willen delen.

  • Veiligheid is uiteraard voor iedereen belangrijk ongeacht je status ongeacht je afkomst.
    Veiligheid voor je ziel is uitermate belangrijk, hiermee bedoel ik dat als je iets moois meemaakt of wanneer je gekwetst raakt,
    iets heftigs meemaakt dat je in je ziel de veiligheid voelt om het met een ander te kunnen delen.

  • Liefde is ook uitermate belangrijk niet alleen het ontvangen maar ook het kunnen geven, liefde bestaat uit veel facetten en ik denk dat veel facetten uit de liefde erg belangrijk zijn, zowel de menselijke interactie met elkaar maar ook de wat intiemere meer geborgen vorm van liefde wat je bij een gezinslid of vriend kunt vinden.
    Partner, uiteraard is er ook nog de liefde van en naar een partner toe een belangrijke wanneer je een partner hebt.

  • Begrip daarvan denken de meeste mensen “als je liefde hebt dan heb je toch ook begrip?”,
    Ik denk dat dit echt een apart Item op de lijst moet zijn omdat begrip niet altijd kan worden gevonden of kan worden gegeven binnen de liefde.
    Ik denk dat één van de basis benodigdheden voor een goed gezond leven is dat je je begrepen voelt en dat je een ander begrijpt.

  • Respect het is niet alleen nodig om jezelf te respecteren en om je door een ander gerespecteerd te voelen,
     maar ook om te voelen dat je respect hebt voor een ander.
                       over deze zaken zal ik dieper ingaan in aparte artikelen

Respect.

Zoals ik al zei;
Het is niet alleen nodig om jezelf te respecteren en om je door een ander gerespecteerd te voelen, maar ook respect te voelen voor anderen. 
Wat is dat dan? respect en waarom is dat toch zo belangrijk? 

Respect is een bepaalde mate van opzien, een bepaalde mate van waardering, en dat is belangrijk omdat het deel uitmaakt van hoe jij met jezelf of een ander omgaat.
Wanneer je goed in je ziel zit, heb je een bepaalde mate van respect voor jezelf en voor een ander. Je weet dat jij ertoe doet zowel voor jezelf doe je ertoe en voor een ander ook. 
Het “er toe doen” is ontzettend belangrijk in het leven, dit gaat veel dieper dan een mantra herhalen totdat je “het wel gelooft”
Je bent echt inzet nodig om echt respect te hebben en te houden,
ongeacht of het nou om zelfrespect of respect voor een ander gaat
Respecteren is een werkwoord! of het nou om jezelf gaat of om een ander, je respecteert niet zomaar, daar moet je echt wel aan werken.
Respect voor de ander krijg je meestal omdat je de ander kent en vertrouwd, of omdat iemand een positie bekleed die je vertrouwd, denk aan de politie, de huisarts ect.
Hiervoor is dus inzet van de ander erg belangrijk, als de ander jou vertrouwen niet beschaamd, kan gemakkelijker jij de ander respecteren.
Jezelf respecteren is eveneens een werkwoord, ook jij moet ervoor zorgen dat je goed zorgt voor jezelf, dat je eerlijk bent en blijft tegen jezelf. 
Je zal merken dat des te eerlijker jij tegen jezelf en anderen bent, des te gemakkelijker het wordt om jezelf te respecteren en respect van anderen te krijgen.

Begrip.

Begrip is ontzettend belangrijk voor een goede ontwikkeling van je ziel, denk ik.
Het is belangrijk dat je weet en voelt dat je begrepen wordt, evenals dat het ook belangrijk is dat je een ander kan begrijpen en dat die dat ook kan voelen. 
Je zou kunnen zeggen dat heeft met communicatie te maken, en in sommige omstandigheden is dat zo, maar lang niet altijd, je kan iemand ook begrijpen zonder woorden, en zelfs zonder tekst. 
Iedereen kent wel het gevoel wat hoort bij de gedachten “niemand begrijpt dat” iedereen heeft ooit wel eens iets meegemaakt waarvan je (even) gedacht hebt dat niemand anders het zou begrijpen, het maakt het ontzettend moeilijk om erover te praten.. want tsja .. die ander “begrijpt het toch niet” dus waarom zou je erover gaan praten. 

Begrijpen is soms iets wat je in een daad moet omzetten, soms moet je iets doen om iets te begrijpen, en soms moet je juist iets laten om iets te begrijpen.
En soms kan je oprecht niet begrijpen wat de ander bedoeld of voelt, het is dan veel eerlijker om te zeggen, ik begrijp je niet, zodat je de ander de kans geeft het beter uit te leggen, IPV te zeggen “oh ja dat begrijp ik wel” terwijl je de ander niet echt begrijpt maar zelf iets aan het invullen bent “het zal wel zus en zo zijn” , beter vraag je dan “is het te vergelijken met zus en zo?” zodat de ander kan aangeven of het inderdaad daarop lijkt of niet. 

Waarom is het belangrijk begrepen te worden en te begrijpen? 
Omdat het te maken heeft met of en hoe jij met de ander omgaat, en hoe die zich bij jou voelt, en dat is op zijn beurt weer heel belangrijk voor jou eigen ontwikkeling.
Leven is een werkwoord, Begrijpen is ook een werkwoord, zelden begrijp je zomaar iets, of het nou om een gevoel gaat of over hoe een apparaat werkt, zelden begrijp je het zomaar.
 Werk daar dus aan, want iedereen is het nodig begrepen te worden

Liefde.

Prachtig lied van Harry Jekkers gespeeld en gezongen door hemzelf 
“Ik hou van mij”

Dat elk mens liefde nodig is dat is wetenschappelijk al wel aangetoond in allerlei wetenschappelijke onderzoeken, maar hoe belangrijk liefde is daar wordt bijzonder weinig over gesproken, en toch is het echt een eerste levensbehoefte.
Wij zijn het nodig om liefde te geven en liefde te ontvangen, wanneer wij niet instaat zijn om liefde te geven of te ontvangen raken wij uit ballans.
Lief hebben is wederom een werkwoord! je moet er echt wat aan doen,  je moet je openstellen om te kunnen ontvangen en je moet ook iets doen om het te geven. 
Liefde kan je op veel manieren geven en ontvangen, door te zeggen “ik hou van je”  of “ik geef om je” of “ik vind je leuk” maar liefde kan je natuurlijk ook op allerlei andere manieren uitten, van samen dingen ondernemen tot een knuffel tot wat extra tijd en aandacht geven aan iemand door iets te ondernemen wat de ander echt leuk vind, zelfs al is dat niet echt iets wat jij leuk vind.
De gevolgen van een gebrek aan liefde kunnen geven en/of ontvangen kunnen echt enorm zijn, van een verslechterend zelfbeeld tot een zware depressie of zelfs suïcide .
Maak er dus werk van om van jezelf zowel als van anderen te houden, begin vooral bij jezelf, want hoe kan je van iemand anders houden als je niet van jezelf houd?

Veiligheid,

Ik blijf mij mateloos verbazen hoe mensen elkaar maar tot op de sokken verbaal kunnen afbranden met veroordelingen, alsof het maar normaal is.. 
Zonder enige gene worden de meest harde uithalen gedaan, vooral online is het soms echt gruwelijk erg .. 
Iedereen weet dat woorden wel degelijk gevolgen hebben, iedereen weet dat zelfs 1 negatieve opmerking al gevolgen heeft, het maakt impact dat is ook precies waarom je het uit, anders had je evengoed niets gezegd … toch?  


Goed! dat taboe heb ik dan maar gelijk open gegooid, want oh jee wat mogen we graag mensen be en veroordelen, en het liefst achter hun rug om maar ook gerust schaamteloos recht voor z’n raap.
Dis zorgt echter wel ervoor dat we nu een maatschappij hebben gemaakt waarbij mensen altijd “op hun hoede” zijn,  dat mensen erg uitkijken met hoe eerlijk ze voor hun mening en ideeën durven uit komen, niet die ene broek aan durven doen die ze zelf zo mooi vinden, want oh jee je zou zomaar uitgelachen of voor schut gezet kunnen worden. 
Ieder mens heeft het nodig om in een veilige wereld te leven, een wereld waarin we voor elkaar opkomen en niet een wereld waarin we elkaar be en ver oordelen.
Die basisveiligheid zouden we veel meer moeten terug pakken dan wat nu gebeurd, dit is echt een verantwoordelijkheid voor ieder mens!

Lichaam en ziel

Hoewel ik door de jaren heen al heel wat “professionals” gezien heb, ben ik nog niet begrepen,

Hoewel ik al veel “professionals” heb gesproken, heb ik er nog nooit een gezien die snapte dat ik het nodig ben dat iemand voor zijn lijf zorgt en die met mij in de gaten houd dat ook mijn ziel voldoende voeding krijgt om mezelf staande te houden.
Ik kreeg door de jaren heen zo vaak de spreekwoordelijke deksel op de kop en werd telkens aan mijn lot overgelaten, iets wat ik echt niet aankan, en wat ik ook altijd wel heb aangeven. “Ik kan het niet”, “ik snap het niet”

Ik ga er vanuit dat u de bovenstaande 3 plaatjes kan begrijpen *
Bij mij werken vanwege mijn autisme mijn hersenen ietsje anders dan bij de meeste mensen, dat wil zeggen mijn hersenen verwerken anders*₂   
Ik ben veel meer geruststelling nodig per dag dan de meeste mensen, ik voel mij niet snel op mijn gemak om nog maar te zwijgen over me veilig te voelen.
Mijn basis gevoel is er een van nieuwsgierigheid, maar omdat ik erg snel heftig schrik*₃ sla ik snel dicht, ik kan dan niet meer echt denken of voelen, ik denk dat dit van nature gebeurd, omdat je systeem zichzelf een soort van beveiligd om niet te overspoelen en uiteindelijk te crashen.

Ik ben geboren met autisme, ik ben echt altijd al anders geweest dan de meeste mensen*₄ Ik hoor zie ruik en voel zonder enige filter, ik heb geen filter ik heb een versterker, enerzijds is dat een zegen, want ik voel de ander dus ook erg goed aan, anderzijds is het een vloek want ik kan er niet mee uit de voeten en het overprikkeld mij enorm.
Dat is altijd al zo geweest .. echter .. toen ik nog jonger was en mijn balans beter was, omdat er altijd iemand zorg voor mij had en ik mij daardoor veilig genoeg voelde, kon ik meer! .. ik heb gemerkt door de jaren heen dat temeer ik aan mijn lot overgelaten werd des te minder ik nog kon leven.
.Ik leef nu al zoveel jaren in zoveel onzekerheid, me elke dag weer afvragend wie nou echt voor mij zal gaan zorgen (tot op heden niemand overigens) dat ik er steeds minder en minder instaat ben om uit mijn eigen cirkel te stappen ..
Waar ik vroeger ouders of een partner had die mij wel over de streep bleven slepen (en ja het is echt veel werk voor mij te zorgen).
Ik heb nooit alles gekund of gewild, maar ik heb wel ontzettend veel dingen leuk gevonden! zo liep ik de 10 km avondvierdaagse als klein meisje elk jaar met mijn moeder, zo heb ik wel jaren lang met ontzettend veel plezier gedanst, ik heb ook kort aan theater gedaan ook dat vond ik echt fantastisch 
 daar blijf ik nu heel hard in m’n cirkeltje draven denkend dat ik ook ergens ga komen, maar ik raak er alleen maar uitgeput van en wezenlijk veranderd er niets.

En voortdurend werd ik door “professionals” afgewezen, of tijdelijk geaccepteerd maar er werd nooit goed genoeg naar mij geluisterd, nooit was er iemand die mijn vraag “hoe moet ik nou leven?” “hoe vind ik iemand die voor mij wil zorgen” serieus, dit werd vrijwel altijd afgedaan met “joh je moet jezelf niet zo onderschatten! kijk eens wat je allemaal gedaan hebt! je kan hartstikke veel”  en dat klopt, als ik die stevige basis heb van tenminste een persoon die mij die veiligheid bied dat er altijd iemand is die voor mij zorgt die me opvangt als ik val, dan durf ik inderdaad binnen mijn kunnen te leven.. maar die basis is er niet!
De “hulpverlening” wil niet of kan niet echt voor iemand zorgen, er is niet een instantie die met open armen zegt “kom maar wij zijn en wij blijven er voor je” alles is altijd maar tijdelijk en meestal ook nog eens met de verstandhouding dat het wel de bedoeling is dat ik ga leren hoe het moet .
Volgens mij weet ik erg goed hoe het moet .. maar WAAR ?  dat werd dus een te groot probleem,
Ik kan niet in mijn eentje leven.. dat weet ik al m’n leven lang, en m’n leven lang ben ik dan ook al super gestrestst opzoek dat te vinden!
To no avail by the way, mijn zoektochten brachten mij dankzij het internet de wereld rond, ik spreek inmiddels een goed woordje over de grens, ik heb met ontzettend veel mensen hierover gesproken, en allemaal waren ze het eens met mijn folosofietje, “als je lichaam OF je geest te lang uit balans zijn, dan gaat het zijn weerslag ook op beide fronten hebben..”  
Radeloos werd ik ervan .. en ik maar roepen ik moet een partner, en iedereen maar giebelen als ik weer eens vroeg “kan jij me aan een partner helpen”
.Steeds maar harder praten om maar gehoord te worden, meer woorden gebruiken, duurdere woorden gebruiken, steeds beter hun jargon gebruiken in de hoop dat ergens een kwartje zou vallen dat iemand eindelijk zou zeggen “okay, dus eigenlijk ben jij echt iemand nodig die voor jou zorgt! Laten we die persoon maar eens gaan zoeken!” nee hoor,.. sterker nog er bleef maar geroepen worden “Je bent echt zoveel sterker dan je denkt!”  en dat ik inderdaad ontzettend veel sterker ben met een stevige bodem, is absoluut waar.. maar die BODEM IS ER NIET!
Toen ik zwanger was van mijn kinderen ging het uitzonderlijk goed met mijn ziel, ookal ging het toen even niet zo lekker met mijn lijf, mijn ziel leefde helemaal op, iedereen leek van mij te houden iedereen verheugde zich op de komst van het kindje, het was echt een enorm blije steunende tijd, een zwangere vrouw wordt ook zomaar geholpen en iedereen wil haar bijstaan! dat was grotendeels in ieder geval wel mijn gevoel, ik ben destijds zelfs in staat geweest om naar een vriendin op bezoek te gaan! en anderen bezoeken was al jaren een enorme strijd voor mij. Ik ben er stevig van overtuigd dat zowel de hormonen tijdens de zwangerschap, mede door de vriendelijke liefdevolle steun die je als zwangere mag ontvangen ervoor gezorgd hebben dat ik destijds een erg fijne periode in mijn leven had, het ging nogsteeds niet vanzelf allemaal hoor, zeker niet! maar wel was het allemaal veel behapbaar-der 




* 1 Wanneer u de plaatjes niet begrijpt, over vragen heeft over de tekst die u zojuist gelezen heeft, neem dan even contact op, ik leg het met liefde uit! laat even een gericht achter in mijn gastenboek en ik mail u z.s.m. om uw vraag te beantwoorden)
*2 lees alstublieft even op de pagina die ik gemaakt heb met de titel “Wat Is Autisme”
*3 Ik kan zo heftig schrikken van iets, iets wat mij overkomt, iets wat ik zie, hoor of ruik, dat het mij dagen, weken of maanden kan kosten om van die schrik te herstellen
 Er zijn zelfs dingen waar ik nu na jaren nog steeds niet overheen ben, maar waar ik oplossingen voor heb bedacht om er op z’n minst omheen te kunnen leven
*4 Hierover meer in mijn autobiografie waar ik op het moment nog mee aan het werk ben, houd de site alstublieft goed in de gaten 

Design a site like this with WordPress.com
Get started